Manliga

Agni var i tidig indisk mytologi en eldgud som förknippades med både härd och offer. Namnet betyder "eld" på sanskrit
Agni framställs med två eller tre huvuden, ibland fyra armar och ofta i sällskap av en bock.

Brahma gud inom hinduismen som representerar världens skapare. Det var han som gav alla människor och djur liv.
Brahma avbildas med fyra ansikten och fyra armar – ett huvud och en arm för varje väderstreck. Vart och ett av hans huvuden sägs hela tiden recitera en av de fyra Veda-böckerna. I sina händer håller Brahma de fyra vedaböckerna, en spira, en offersked och ett radband. Med dessa föremål är det meningen att man ska påminnas om att be, studera de heliga skrifterna och att rena sig med vatten.

Ganesha en klok och till och med listig gud med stor aptit som brukar gestaltas med elefanthuvud. Ganesha är son till Shiva och Parvati. Enligt legenden fick han sitt elefanthuvud efter ett missöde då Shiva kom hem efter en vidsträckt resa. Ganesha som under resan vuxit från barn till ung man kändes inte igen av Shiva. Shiva trodde att han var Parvatis älskare och högg av honom huvudet. När Shiva sedan upptäckte sitt misstag skickade han ut sina tjänare för att hämta det första huvud de kunde finna. Detta råkade sitta på en elefant. Det är också anledningen till att Ganesha är den gud som tillbes allra först, Parvati tvingade Shiva att lova att sonen skulle tillbes först av alla gudar.

Hanuman ,en apgud i indisk mytologi som förknippas med Vishnus reinkarnation Rama.Förutom sin trohet mot Rama är Hanuman känd som en pålitlig gud på landsbygden, varför bönder ogärna dödar apor. I eposet Ramayana spelar Hanuman en mycket framstående roll som hjälten Ramas vän och hjälpare .

Krishnas namn bygger på två ord: "krish", själar, och "na", att dra nära sig. Namnet betyder alltså "han som lockar eller drar till sig alla levande varelser". Hans hudfärg kallas shyam, vilket liknas vid när solen lyser igenom monsun-molnen, och en svart-blå färg framträder.

Shiva utgör tillsammans med Vishnu och Brahma de högsta gudarna inom hinduismen. Han avbildas vanligtvis med tre ögon (varav det tredje anses vara det förgörande) och fyra armar i en yogaliknande ställning. Lingam, en fallosliknande pelare, är en annan vanlig symbol för Shiva.
Shiva är lärdomens gud och på grund av det faktum att han är asketens gud framställs han halvnaken, insmord med aska, med skallar runt midjan och ett halsband av sammanflätade ormar.

Vishnu är en av hinduismens högsta gudomligheter. I den monoteistiska hinduismen dyrkas han som den enda och allsmäktiga personliga guden, alla själars och världars yttersta ursprung. Han avbildas vanligen med blå hy och fyra armar, som håller i en klubba, en diskus, en lotusblomma och en snäcka. Han bär en hjälm eller krona, och åtföljs alltid av sin månghövdade kobra, Ananta-shesha. Hans gemål är Lakshmi, lyckogudinnan, och hans boning är den högsta himlasfären, Vaikuntha eller ”Platsen utan ängslan”, dit hans hängivna kommer efter livets slut. Han rider på örnen Garuda.Kvinnliga

Lakshmi är Vishnus, uppehållarens, maka. Hon kontrollerar rikedom, visdom och förmögenheterna. Dessutom kontrollerar hon lycka, skönhet och fruktbarheten. Lakshmi är välståndets och rikedomens gudinna. Hon är en av de mest omtyckta gudinnorna och finns som husgudinna hos många hinduer. Hon avbildas oftast sittande eller stående på en blommande lotus. Hon har fyra armar där två av dem håller i lotusblommor. Lotusblomman står för renhet, fruktbarhet och andlig makt. De fyra armarna symboliserar livets olika stadier, dharma (uppfyllelse av rituella och sociala plikter), artha (ekonomisk rikedom och politisk makt), kama (estetisk och erotisk njutning), och moksha (befrielse från återfödelse). Lakshmi avbildas också med guldmynt rinnande ner från ena handen som en symbol för välstånd. Hon bär oftast röda kläder med guldinslag där det röda symboliserar aktivitet och guldet symboliserar välstånd.

Sarasvati är talets, konstens och undervisningens gudinna i indisk mytologi, ibland omnämnd som hustru till guden Vishnu, ibland omnämnd som Brahmas maka.
Den indiska mytologin framställer Sarasvati som en vacker kvinna med hett temperament och innehåller flera berättelser som karakteriseras av en omodern kvinnosyn. Hon tillbes framför allt av människor som sysslar med pedagogik.

Visningar: 71

Swami Sivanandas lära kan summeras i sex ord:

"Serve, Love, Give, Purify, Meditate, Realize".

© 2024   Created by Sukadev Bretz.   Drivs med tekniken bakom

Rapportera en händelse  |  Användarvillkor